Ve třetí epizodě nového podcastu Českého paralympijského výboru přivítal moderátor Matěj Nový paracyklistu Patrika Jahodu. Ten zavzpomínal na nešťastný skok do vody, po kterém zůstal na vozíku, popsal svou cestu k handbiku a řeč přišla i na blížící se paralympijské hry v Paříži.

Handbiker Patrik Jahoda byl dalším hostem v novém podcastu Českého paralympijského výboru Stejní, ale jiní.

Třicetiletý paracyklista si s moderátorem Matějem Novým povídal o tom, jaké to bylo pro čtrnáctiletého aktivního kluka, dostat se na vozík.

 „Nepovedl se mi skok do vody. Dodneška nevím, co přesně se stalo, vím jenom, že jsem narazil hlavou do dna,” vzpomínal Jahoda. Vážnost situace si ovšem zkraje nepřipouštěl:  „Bral jsem to jako větší zranění na tréninku. Počítal jsem s tím, že za pár týdnů budu zpátky.”

 „Když mi to došlo, snažil jsem se soustředit na pozitivní věci. Až čtyři roky nebo pět let po zranění jsem začal fungovat na té úrovni, jako dnes. Obrubník nebo schod je ale stále problém, to sám nedám,” popisoval Jahoda.

Ke sportu měl naštěstí blízko, protože už před zraněním se mu na vrcholové úrovni věnoval. Stal se dokonce mistrem Evropy na vodních lyžích.

 „Pomohlo mi, že jsem já i moje okolí byli zvyklí na režim vrcholového sportovce. Jenom se v podstatě z vrcholového sportu stala vrcholová rehabilitace.

S mým zraněním toho není moc, co může člověk dělat. Zvažoval jsem lyžování, ale nakonec jsem přešel na handbike,” řekl Jahoda a doplnil, že začátky byly hodně náročné. Nakonec se ale, i díky svému otci, pustil i do závodění.

Dnes má na kontě triumf ve světovém poháru a titul mistra Evropy. Na paralympijských hrách v Tokiu skončil čtvrtý. „Paralympiáda je specifická v tom, že se tam slučují kategorie. V silničním závodě tak soupeřím se závodníky, kteří jsou mnohem silnější. V časovce je to zase jinak,” přiblížil Jahoda specifika paralympijských závodů. Popsal i to, jak náročné je se vůbec na paralympijské hry kvalifikovat a jak je jako závodník vnímá. Zhodnotil také design paralympijských medailí a dodal, že by se mu minimálně jedna do pokoje hodila.

Mimo dalšího se v hodinovém rozhovoru dozvíte, jestli má Patrik Jahoda radši moře nebo hory, co si dává na rohlík a nebo jak to má s létáním.

Podcast Stejní, ale jiní najdete na Spotify, Google Podcasts a Apple Podcasts.

Text: Ota Černý
Autor podcastu: Matěj Nový