Poslední soutěžní den v pořadí druhého letošního Světového poháru přinesl zajímavé momenty na silničním závodě, který se jel na 69 kilometrů v sedmi okruzích. Jediní dva čeští reprezentanti na startu se mohli těšit z jízdy v ideálních klimatických podmínkách.

Zkušenější Ivo Koblasa (kategorie C2) předvedl solidní výkon v čase 1:54:00 a dojel na odpovídajícím 11. místě. Koblasa, který se momentálně specializuje spíše na dráhovou cyklistiku, potvrdil svou univerzálnost a vytrvalost na traťovém okruhu. V jeho kategorii startovalo celkem 29 paracyklistů.  

Se svým umístěním jsem spokojený hodně. Teprve nedávno jsem se vrátil z mistrovství světa v Brazílii, přípravu jsem měl zaměřenou spíš na dráhu a nenajel jsem tak potřebný objem. Vždycky to může být lepší, ale jsem rád, jak to dopadlo. Na příštím Světovém poháru v Itálii to může být ještě lepší,“ vysvětlil po závodě své pocity Ivo Koblasa.

Nová tvář na poli Světového poháru, Jan Moštěk, debutoval s přehledem, finišujíc na 24. místě. Jeho výkon získal uznání od reprezentačního trenéra Lukáše Petra, který ocenil především jeho bojovnost a pozitivní výsledný čas 1:49:34.

Výsledky českých reprezentantů, silniční závod 5. května:

Ivo Koblasa (C2) – 11. místo, 1:54:00

Jan Moštěk (C3) – 24. místo, 1:49:34

Česká výprava si ze Světového poháru odváží celkem pět medailových úspěchů. Pavlína Vejvodová (T1) získala dvě stříbrné medaile v kategorii tricyklistek, zatímco Patrik Jahoda (H1) a Jindřich Mašín přidali do sbírky tři bronzové medaile, přičemž Jahoda dvakrát zdobil stupně vítězů v kategorii handbikerů a Mašín (T2) jednou v kategorii tricyklistů.

Série letošního Světového poháru se blíží ke svému závěru, a to třetí a poslední zastávkou, která proběhne ve dnech 16. až 19. května v italském Maniagu. Na akci opět nebude chybět ani reprezentační výprava českého paracyklistického týmu.

Text a foto: Martin Steinbach