Heroický výkon celého týmu, ale dnes hlavně v bráně české parahokejové reprezentace zabetonovaného Martina Kudely, přinesly stejným výsledkem 3:2, opět z Kanady, opět po roce Čechům bronzové medaile z mistrovství světa!

Češi vstoupili do utkání možná až překvapivě ofenzivně. Jenže první skórovali Číňané, když se po pěti minutách prosadil Wang. Projektily Hečka a Ohara nalepené na sebe do čtrnácté minuty dodaly Čechům zase odhodlání! Druhé dějství přineslo po jednom gólu na obou stranách a vítěznou trefu si připsal Pavel Kubeš.

Ve třetí třetině pak úřadoval hlavně gólman české parahokejové reprezentace, který jistil nebezpečné čínské výpady a tuhle českou zeď už nedokázali parahokejisté Číny překonat. Češi obhájili elitní světovou trojku a z Mistrovství světa v parahokeji Calgary 2024 přiletí s bronzem na krku.

Bylo to těžké, Číňani nám nedali nic zadarmo, nebyli daleko od vyrovnání několikrát, dali nám dost zabrat. My se ale zase posunuli někam dál a já doufám, že to bude mít stoupající tendenci.“ Martin Kudela – gólman české parahokejové reprezentace

Rozhodla druhá třetina, kterou jsme dokázali udržet a pak už jsme si řekli, že už to ukončíme a vyhrajeme. Troufám si říct, že to bylo snadnější než loni, ale jsem rád, že jsme to zvládli. My se semkneme vždy v té nejtěžší chvíli, za to jsem na kluky hrozně hrdý.“ Radek Zelinka – kapitán české parahokejové reprezentace

Celý turnaj jsme odmakali na sto procent. Herně jsme viděli, že jsme se zlepšovali zápas od zápasu, kde jsme to potvrdili v semifinále proti Americe. Teď strašně těžký zápas proti Číně, kdy bylo vidět, že nám nechtějí dát ani kousek ledu a Martin dobře zachytal. Tenhle turnaj jsme ukázali to, že ti, kteří jsou před námi se musejí začít ohlížet.“ Jakub Novotný – trenér české parahokejové reprezentace.

Mistry světa se po dlouhých sedmi letech stal někdo jiný, než tým USA. Ve večerním duelu totiž domácí Kanada porazila USA 2:1 a mistrovský titul získali od roku 2017 poprvé.

Text: Zuzana Martinčík Glacová
Foto: Erica Perreaux / Hockey Canada Images / WPIH