Úvodní soutěžní den SP v belgickém Ostende patřil časovkám handbikerů a tricyklistů. Na trati táhnoucí se podél Severního moře se představilo osm českých závodníků a závodnic. Nejlepší umístění se podařilo vybojovat Pavlíně Vejvodové, která dojela druhá. Patrik Jahoda a Jindřich Mašín skončili ve svých kategoriích na třetím místě.

První soutěžní blok celého Světového poháru v silniční paracyklistice byl zahájen krátce po poledni. Organizátoři slibovali, že půjde o historicky nejlépe obsazený podnik série Mezinárodní cyklistické federace – celkem se v Belgii představí 474 jezdců z 51 zemí celého světa.

Hned po mužské kategorii handbikerů H5 přišli na řadu první závodníci hájící české národní barvy. Dušan Juřička (H4) se v silné konkurenci čítající 32 závodníků umístil na 29. příčce, a to v čase 37:20.316.

Na časovkovou trať postupně vyjeli rovněž Pavel DěckýVáclavem Antalem (oba kategorie H3), a také zkušená paralympijská reprezentantka Kateřina Antošová (H3). První dva jmenovaní obsadili 31., respektive 43. místo, jediná Češka v rámci prvního závodního bloku skončila s časem 39:59.957 jedenáctá.

V druhé polovině úvodního závodního dne Světového poháru se dostaly na trať tricykly. Jindřich Mašín (T2) potvrdil příslib výborné formy a na bezmála dvacetikilometrové trati si dojel pro parádní 3. místo. Díky zisku medaile ze závodu Světového poháru se tak výrazně přiblížil účasti na letošní paralympiádě v Paříži.  

V “té-jedničkách“ se v mužské kategorii snažil o co nejlepší výsledek Petr Berger, který nakonec dojel na osmé příčce. V ženách se medailové naděje české reprezentační výpravy upínaly na Pavlínu Vejvodovou, která nic neponechala náhodě a ve své první disciplíně na SP dojela na výborném druhém místě.

Byla to opět krásná zkušenost, protože ty podmínky, byly opravdu světové (s úsměvem). Na trati jsem si říkala, že jsem dost dobře rozjetá. Proti větru sice vůbec nejezdím ráda, ale jinak se mi jelo úplně super,“ podělila se o své dojmy hned po medailovém ceremoniálu česká jezdkyně.

Časovku dnes absolvoval také handbiker Patrik Jahoda (H1). Česká jednička v této kategorii čelila nejen silným 11 soupeřům, ale také velmi nepříjemnému deštivému počasí. A v této přetěžké konkurenci se náš reprezentant dokázal se svým časem probojovat na parádní 3. místo.

Bylo to náročné, protože mi začalo pršet skoro ve stejnou vteřinu, co jsem odstartoval. Výkonnostně mě to úplně nepustilo do špičky, ale s třetím místem jsem velmi spokojený. Moc se těším i na silniční závod, který je ale často celkem loterie. Mám nové kolo, se kterým by na této trati, hlavně v té městské části, mohla být docela zábava. Svým soupeřům rozhodně nedám nic zadarmo,“ přibližuje Patrik Jahoda, kterého druhá část Světového poháru čeká v sobotu 4. května.  

Zítra se do akce dostanou zbylí dva členové českého týmu – Ivo Koblasa (C2) a Jan Moštěk (C3). Jejich časovkové závody budou rozděleny do dopoledního (9:52) a odpoledního bloku (15:52).

Výsledky českých reprezentantů, časovka 2. května:

Dušan Juřička (H4) – 29. místo, čas 37:20.316

Václav Antal (H3) – 31. místo, 33:25.234

Pavel Děcký (H3) – 43. místo, 36:54.867

Kateřina Antošová (H3) – 11. místo, 39:59.957

Jindřich Mašín (T2) – 3. místo, 34:37.566

Petr Berger (T1) – 8. místo, 48:11.262

Pavlína Vejvodová (T1) – 2. místo, 43:41.324

Patrik Jahoda (H1) – 3. místo, 48:48.684

Text a foto: Martin Steinbach