Jeden z posledních velkých mezinárodních turnajů v boccie před paralympijskými hrami probíhal v uplynulých dnech v Brazílii. Na Světový pohár v São Paulu vyrazila i početná výprava hájící české národní barvy.

Nejlepšího výsledku v rámci turnaje jednotlivců kategorie BC1 dosáhl Roman Sajdak, který skončil těsně pod stupni vítězů čtvrtý. Český hráč sice prohrál svůj úvodní duel v základní skupině s Davidem Smithem z Velké Británie, ale poté dvakrát za sebou zvítězil a mohl se tak radovat z postupu do semifinále.

Další dva zápasy už byly nad jeho síly – nejprve nestačil na Nizozemce Pereze a poté v souboji o bronz nedokázal oplatit Smithovi porážku ze základní skupiny – a Sajdak tak bral nepopulární bramborovou medaili.

V mužích hráli také Jan Haták a Josef Žabka (oba BC2) a rovněž zkušený Radek Procházka (BC4). Ani jednomu z této trojice se však nepodařilo překonat nástrahy základní skupiny a s turnajem jednotlivců se tak rozloučili ještě před začátkem play-off.

Ženskou část výpravy zastupovaly Kateřina Cuřínová, Barbora Skopalová (obě BC1) a Jiřina Kreibichová (BC2). Cuřínová bohužel po jedné výhře a jedné prohře nepostoupila ze základní skupiny kvůli skóre. Skopalová byla úspěšnější – dvě výhry, první místo ve skupině a pohodlný postup do čtvrtfinále. V něm však narazila na silnou Handayani Handayani z Indonésie, které po vyrovnaném boji podlehla 2:5.

Také Kreibichová zvládla ve své kategorii postoupit do čtvrtfinále. Ale i ona byla na konci vyrovnaného duelu zklamaná, když se soupeřkou van Engelen z Nizozemska prohrála 2:4.

Po kategoriích jednotlivců přišly na řadu týmy a páry. Češi vyslali do bojů v kategorii BC1/2 trojici Skopalová-Žabka-Haták. Náš tým přehrál v základní skupině Argentinu a Francii a ve čtvrtfinále vyzval celek Indonésie.

V tomto utkání Češi dlouho sahali po vítězství, první polovina probíhala vyloženě v naší režii, ale nakonec z toho byla smolná prohra 7:10.

Kompletní výsledkový servis Světového poháru ZDE.

Text: Martin Steinbach
Foto: Česká federace bocii