Plavání patří mezi nejrozšířenější paralympijské sporty. Na paralympijských hrách v Rio de Janeiru je s více než 600 účastníky a 152 závody druhým nejpočetněji zastoupeným sportem hned po atletice. Českou republiku bude reprezentovat šestice plavců, mezi nimiž nechybí Jan Povýšil, který je již na své páté paralympiádě. Vedoucí sportu pro plavání je Andrea Věnseková.

„Přes rok jsem v kontaktu zejména s Honzou Povýšilem, Bělou Třebínovou a Arnoštem Petráčkem a vím, že se připravovali svědomitě. Věřím, že by se ve svých disciplínách mohli prát i o medaile,“ řekla Věnseková. „Miroslav Smrčka s námi jezdí na soustředění do Nymburku a i on se stále zlepšuje. Holky jsou mladé, všechno je pro ně nové, ale mají s sebou výborného trenéra Štěpána Caganě, takže i ty mají velmi dobrou přípravu,“ dodala.

„My máme trochu speciální přípravu před tréninkem, zapojujeme cvičení z jógy a děláme hodně rehabilitačních cviků. U takhle krátkého tréninku věnujeme téhle části i třetinu času,“ popsal Cagaň, jak své svěřenkyně připravuje. „Mám tu poznámky od hlavních trenérů obou holek, které pak přizpůsobujeme aktuální situaci.“ Anežka Floriánková je ve čtrnácti letech nejmladší členkou České paralympijské výpravy.

Smrčka nemohl na olympiádu v roce 1984, o více než 20 let později je na paralympiádě

Mezi plavci je nejen nejmladší, ale také nejzkušenější člen výpravy Miroslav Smrčka, pro něho i jeho trenéra Petra Budínského je účast na paralympiádě splněným snem. „My se s Mírou známe od malička, takže já ho znal i v době, kdy byl v československé reprezentaci. Když před pěti lety oslepl a pak za mnou přišel na bazén, šlo nám primárně o to, pomoci mu vyrovnat se s novou situací,“ popsal Budínský, jak jejich spolupráce začala.

„Až později nás napadlo, že bychom se mohli zkusit kvalifikovat na paralympiádu, což se nám nakonec podařilo. Pro Míru to bude určitá kompenzace za olympiádu v roce 1984, na kterou se kvalifikoval, ale kvůli bojkotu Sovětského svazu nemohl odjet.“

„Tady budeme brát za úspěch, když se nám podaří ve všech disciplínách postoupit do finálových částí, pak se uvidí,“ řekl Budínský k vyhlídkám svého svěřence.

První den sportovního programu 8. září se představí na 400 m volným stylem Vendula Dušková a ve stejný den spolu budou na 100 m volným stylem závodit Jan Povýšil s Arnoštem Petráčkem. Plavci tak budou mezi prvními, kdo bude mít příležitost připsat si úspěch na letošních hrách.