Český plavec Arnošt Petráček získal na mistrovství Evropy handicapovaných druhou zlatou medaili. Po vítězství na 50 m volným způsobem ovládl i padesátku znak a připsal si v Dublinu na letošním šampionátu druhý titul mistra Evropy. Česká republika získala na letošním mistrovství Evropy celkem pět medailí, dvě zlata, dvě stříbra a jeden bronz.

Arnošt Petráček byl před startem nejžhavějším českým želízkem v ohni a svou roli medailového kandidáta beze zbytku naplnil. I když jeho vítězství na padesátce volným způsobem bylo tak trochu překvapením i pro něj.

„Čekal jsem, že budu tak do pátého místa, tohle mě zaskočilo,“ přiznal po závodě potěšený český plavec. A to ho jeho královská disciplína teprve čekala.

V rozplavbách na 50 m znak měl suverénně nejrychlejší čas a do finále postoupil z prvního místa. Také tam se mu náramně povedl start, ale zhruba od poloviny trati na něj dotíral Matz Topkin. Petráček ale v závěru neodpadl a vítězství na své oblíbené trati si od Estonce nenechal vzít.

„Dnešní závodní den byl hodně náročný. Dopoledne se mi plavalo velice dobře, ale večerní finále už bylo dost náročné. Jsem šťastný, že jsem vyplaval zlato. Závody byly nádherné, moc jsem si to užil. Děkuji všem moc za podporu!“ vzkázal Arnošt Petráček.

Radost ze zlata mu trochu zkalil jen zaplavaný čas, který byl o více než dvě vteřiny pomalejší než v dopolední rozplavbě. „No jo, čas je trochu mizerný, ale je to sport – a na čas se historie ptát nebude,“ pousmál se dvojnásobný evropský šampion.

České barvy měly v posledním závodním dni zastoupení ještě v dalších finálových závodech, ani jednotlivci, ani obě štafety ale na medaile nedosáhli.

Celkem si tak česká výprava odváží z letošního mistrovství Evropy pět medailí – dvě zlaté má Arnošt Petráček (50 m volným způsobem, 50 m znak), stříbro získaly Vendula Dušková (100 m prsa) a Dominika Míčková (50 m prsa), bronz vybojoval Petr Andrýsek (100 m prsa).

„Už před šampionátem jsme věděli, že tam šance na medaile máme, ale tím, že všichni procházejí klasifikačním systémem, se to hodně zamíchalo, přibyli tam noví lidi a začalo to být nakonec zajímavé,“ upozornil vedoucí výpravy Štěpán Cagaň.

„Co se týče Arnoštových medailí, čekala se od něj určitě ta na padesátce znak, tam jsme to čekali, protože on má hlavní konkurenty v téhle disciplíně za oceánem, tady v Evropě je jasně nejlepší, byla to spíš formalita. Ale v závěru musel zabojovat, to odpoledne se mu moc nepovedlo, skoro bych řekl, že to bylo napínavé,“ usmál se Cagaň.

Další medaile, které Česko získalo, byly podle něj víc vydřené v tom smyslu, že plavci o ně museli opravdu tvrdě zabojovat.

„Jako Petr Andrýsek o ten bronz. Největším překvapením je určitě stříbro Dominiky Míčkové, ona sem s medailovými ambicemi nejela, ale po postupu do finále s úžasným osobákem jsme trochu tušili, že by se mohlo to překvapení zrodit. Vendula Dušková byla zklamaná ze čtyřstovky, ale pak si to vynahradila na stovce prsa,“ oddechl si vedoucí české výpravy, kterého mrzelo jen to, že na medaili nedosáhl další nadějný reprezentant Miroslav Smrčka.

„Měl tam tu nešťastnou diskvalifikaci a pak byl dvakrát čtvrtý, to mrzelo jeho i nás. Ale celkově jsme určitě spokojení, měli jsme přes dvacet finále a padlo minimálně patnáct českých rekordů, ještě jsem to nestihl pořádně spočítat. Krom toho nás těší, že jsme tu měli silný a výborný tým, díky podpoře z ministerstva jsme sem mohli vyslat hodně plavců a ukázat se zase na mezinárodní scéně. Chodili za námi dokonce trenéři z jiných zemí a gratulovali nám, že jsme se dokázali vrátit zpátky a že máme takovou super partu. To fakt zahřálo,“ uzavřel Štěpán Cagaň.

Kompletní výsledky a starty českých plavců jsou k nalezení zde.