Stadion atletického klubu Bílina na Kyselce hostil v neděli 14. června mistrovství České republiky v atletice spastic handicap, kterého se zúčastnilo několik desítek sportovců z osmi různých klubů z celé České republiky. Hlavním pořadatelem akce byla Tělovýchovná jednota zdravotně postižených Nola Teplice.

Závody pod ředitelským dohledem Václava Janoucha neprovázely úplně ideální podnebné podmínky. Zpočátku silně pršelo, ke konci akce silně mrholilo, ale navzdory tomu byli sportovci navýsost rádi, že už mohou konečně naplno závodit. V průběhu šampionátu nebyl podán ani jeden protest a také nebylo ohlášeno žádné zranění.

V Bílině se představilo hned několik zvučných jmen tuzemské para atletiky. Čtyřnásobná paralympijská medailistka Eva Datinská sice získala jednou zlatou (disk) a jednu stříbrnou (koule) příčku, ale celkově nebyla se svými výkony příliš spokojená. „Mně to dneska vůbec nešlo. Nevím proč. Jestli to bylo tím počasím, nevím. Ale vůbec mi to nevyšlo. Bylo to náročné, protože když mi namokne kruh, tak se bojím dělat otočku. Asi jsem se psychicky vynervovala,“ uvedla Datinská v rozhovoru pro Paralympijský magazín ČT sport.

Šampionát se pak vydařil především Martinu Dvořákovi, který ve svých třech disciplínách – v oštěpu, kouli a disku – dokázal v rámci dané kategorie handicapu nad všemi soupeři zvítězit. „Stadión v Bílině je pro mě, hned po tom táborském, jako druhý domov. Závody byly trochu chudší s ohledem na celkový počet účastníků a atmosféra komorní, přesto jsem si dobře zaházel a závod přinesl dobré výsledky s ohledem na komplikovanou přípravu v posledních měsících. Konečně jsem také mohl změřit síly s Márou (Marek Douda, pozn. red.), který se stále zlepšuje a minimálně v disku jsme se o titul mistra republiky přetahovali. V závěru jsem si i přes deštivé počasí už několikátý titul v řadě pohlídal.“

V kuželkářských kategoriích zvítězili stálice české para atletiky František Serbus (W-M 32) a Michal Enge (W-M 51). V bězích exceloval Lukáš Bronček (T38), který postupně ovládl závody na 100 metrů a 200 metrů. Podobný výkon se mezi ženami povedl i Barboře Jeníčkové. Martina Šimonová, medailistka z posledního mistrovství světa v Dubaji, triumfovala v oštěpu a kouli.

Startující týmy na MČR: Atletika Bez Bariér Pardubice, SC JÚ Praha, SK Kociánka Brno, TJ ZP Nola Teplice, TJ DS Březejc, TJ Spastic Sport Praha, TJ ZP Halma a HSC Velké Meziříčí.

Kompletní výsledky MČR v atletice spastic handicap ZDE.

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ČFSH, Paralympijský magazín,
Marek Douda a Jiří Kohout