Sobota, 6. srpna – V sobotu v Qubec-City přišly na řadu silniční závody. Závodní den absolvovaly kategorie handbike (H) a tříkolek (T). Znovu jsme mohli vidět v akci dvojici Patrik Jahoda (MH1) a Roman Šejna (MT1).

Svůj silniční závod zvládl lépe Jahoda, který se umístil na celkovém čtvrtém místě, těsně za svým rivalem z Finska (Teppo Polvi). Oba borce od sebe dělilo pouhých 17 sekund. „Chtěl jsem zkusit závodit jiným stylem než v minulém silničním závodě. Minule jsem se snažil závod rozhodnout hned na začátku a od startu jet na plný plyn, což nakonec nevyšlo. Dnes jsem chtěl jet chytřeji, šetřit síly, vybudovat si náskok v technické části trati a udržet ho v posledním stoupání. Cítil jsem se dobře a držel jsem se plánu. V posledním kole jsem začal útočit vždy tam, kde jsem měl převahu. Bohužel se mi nepovedlo vytvořit si rozhodující náskok, a tak jsem do posledního stoupání najel na třetí pozici s náskokem cca 30 metrů na Fina. Poslední 2 km do kopce byly opravdu na úplné maximum a několikrát jsem si s Finem prohodil pozici, ale vždy jeden druhého dojel zpět. Na posledních 500 metrech se projevila Finova nižší váha a vyšší výkonnost a v místě, kde se kopec ještě utáhl, mi Fin ujel o cca 20 metrů, které udržel až do cíle. Dal jsem do toho vše, bohužel to dnes o kousíček na bednu nevyšlo.“ Hodnotil svůj výkon Patrik v týmovém stanu.

Stejně jako Patrik, také Roman Šejna si „pohoršil“ o jedno místo oproti časovce. Roman po prvním kole útočil na medaili, ale bohužel se musel vypořádat s pádem a bral konečné 5.místo. Výkon Šejny hodnotí jeho trenér Luboš Jirka takto: „V silničním závodě Roman bojoval o medaile, avšak po pádu získal „pouze“ páté místo. Je to velká škoda, ale má šanci na reparát na blížícím se Mistrovství světa, které se koná za týden v Baie-Comeau.

V neděli čekal na cyklisty poslední den Světového poháru, po kterém se budou postupně přesouvat na sever, do městečka Baie-Comeau, které letos hostí MS v silniční paracyklistice.

Výsledkový servis (SP Quebec, silniční závod, 6. srpna 2022):

MH1:

  1. HORDIES, Maxime (BEL), 1:13:14
  2. CORNEGLIANI, Fabrizio (ITA), 1:13:19 (+00:05)
  3. POLVI, Teppo (FIN), 1:16:16 (+03:02)
    .
    .
    .
  4. JAHODA, Patrik (CZE), 1:16:33 (+03:19)

MT1:

  1. FARRONI, Giorgio (ITA), 0:52:19
  2. CLEMENT, Nathan (CAN), 0:57:55 (+05:36)
  3. GARCIA ABELLA, Gonzalo (ESP), 0:57:55 (+05:36)
    .
    .
    .

5. ŠEJNA Roman (CZE), 1:04:22 (+12:03)

Zdroj a foto: Vojtěch Pavlík