Je černá, váží skoro 20 kilo, zdobí ji nápis CZE s velikou vlajkou a veškerá výbava do Paříže se do ní sbalí za 6 minut a 48 vteřin. Tašku plnou paralympijské kolekce si nyní v sídle Českého paralympijského výboru vyzvedli první sportovci. Červencového ježíška si reprezentanti náležitě užili.

Originální nástupová kolekce, volnočasová tílka, trička, mikiny, kraťasy, šusťáky, bundy, ponožky, pantofle, boty, brýle, kšiltovka… Paralympionikům v Paříži prostě nic chybět nebude.

Překvapilo mě, kolik toho je! A moc se mi to líbí,“ usmívá se atletka Eva Berná. „Celá kolekce je super, ale nejlepší je jednoznačně ledvinka. Pláště a bundy zapomenout, právě ledvinku by měli všichni celou dobu nosit,“ smál se při fasování Patrik Jahoda.

Medailový aspirant v závodě handbikerů si kolekci přijel vyzvednout v doprovodu otce a sestry ve velmi dobré náladě. „Taky se mi dost líbí boty, ty já hodně ochodím,“ vtipkoval vozíčkář, který byl přímo u vzniku nástupové kolekce z dílny Jana Černého. „Vím, jak to měl promyšlené a jak přistupoval k parasportovcům, za mě je to skvělé,“ dodává.

Na šestou paralympiádu jede koulař Aleš Kisý, pařížskou kolekci tak má s čím porovnávat. „Sportovní kolekce od Alpine Pro je za mě krása. Udělali velký krok dopředu, má to opravdu hlavu a patu. Pro nás vozíčkáře je oblečení příjemné, nic netlačí a nedře, drží na těle. Jsem opravdu spokojený,“ líčí.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý, archiv ČPV