Zásluhou zlatého výkonu Aleše Kisého ve vrhu koulí a třetího místa Martiny Šimonové ve stejné disciplíně se česká reprezentační výprava vrací ze světového šampionátu ve Spojených arabských emirátech s jistotou jedné startovní kvóty pro paralympijské hry v Tokiu.

Mistrovství světa v atletice se v Dubaji uskutečnilo ve dnech od 7. do 15. listopadu. V konkurenci čítající přibližně 1 400 sportovců se neztratili ani reprezentanti hájící české národní barvy. Z našich 19 para sportovců se ve Spojených arabských emirátech nejvíce dařilo těm v koulařském sektoru. Díky výkonům Aleše Kisého (kategorie handicapu F53) a Martiny Šimonové (F64) vybojovala Česká republika na světovém šampionátu zlatou, respektive bronzovou medaili. O nervydrásajícím průběhu zlatého finálového závodu Aleše Kisého ze soboty 9. listopadu jsme referovali zde. Martina Šimonová získala svoji bronzovou medaili ve středu 13. listopadu.

Ani ostatní členové české reprezentační výpravy se v Dubaji neztratili. Za zmínku jistě stojí například páté místo Evy Datinské ve vrhu koulí (F37) či výkon Michala Engeho ve finále vrhu koulí kategorie F51 – šesté místo. Anna Muziková si v závodě kuželkářek kategorie F32 vylepšila osobní rekord na 17,33 metrů. Tento výkon ji ve světové konkurenci stačil na konečné šesté místo Nebýt zdravotních potíží, mohlo z toho být možná ještě lepší umístění – česká sportovkyně se potýkala s potížemi s lopatkou a hned po závodě musela navštívit lékaře.

Zranění se neminulo ani Martina Zacha, který tak zažil obzvlášť nepovedené mistrovství: „Letos to byl asi nejhorší závodní den, vůbec jsem se nedostal do závodního módu a je z toho sedmé místo s podprůměrným výkonem 27,09 metrů. Horší zpráva ale je, že jsem si při přesunu z vozíku, zřejmě utrhl biceps na levé ruce a bude mě nejspíš čekat operace a dlouhá rekonvalescence a rehabilitace.“ Za celou organizační strukturu Českého paralympijského výboru přejeme brzké uzdravení…

Další český reprezentant Jaroslav Petrouš zhodnotil, i s ohledem na celý závodní rok 2019, své vystoupení v Dubaji pozitivně: „S dvanáctým místem ve vrhu koulí můžu být maximálně spokojený. V mé hlavní disciplíně – v hodu diskem – jsem od února do října absolvoval 15 závodů, mnoho z nich bylo mezinárodních a neprohrál jsem ani jediný. Dal jsem do letošní přípravy veškerý svůj volný čas a úsilí a je z toho jedna z nejlepších sezón v mé kariéře.“

S vybojovanými medailemi Aleše Kisého a Martiny Šimonové se pojí i zisk jedné startovní kvóty pro Českou republiku na paralympijských hrách v Tokiu v roce 2020.

Výprava ČR na MS v atletice v Dubaji a výsledky:

Radim Běleš (9. místo, hod kuželkou F51)
Eva Datinská (5. místo, vrh koulí F37 a 8. místo, hod diskem F38)
Martin Dvořák (nepostoupil do finále v hodu oštěpem/ve vrhu koulí F34)
Michal Enge (6. místo, vrh koulí F51)
Tereza Jakschová (nepostoupila do finále v běhu na 100 m /200 m T47)
Lenka Kadetová (7. místo, běh na 100 m T35 a 5. místo, běh na 200 m T35)
Aleš Kisý (1. místo, vrh koulí F53)
Vojtěch Konečný (9. místo, hod diskem F52)
Anna Luxová (6. místo, běh na 100 m T35 a 6. místo, vrh koulí F35)
Jan Moštek (nepostoupil do finále v běhu na 400 m T37)
Anna Muziková (6. místo, hod kuželkou F32)
Miroslava Obrová (10. místo, hod oštěpem F56)
Michal Pallag (14. místo, vrh koulí F37 a 13. místo hod diskem F37)
Jaroslav Petrouš (12. místo, vrh kouí F57)
František Serbus (6. místo, hod kuželkou F32)
Martina Šimonová (3. místo, vrh koulí F64 a 7. místo, hod diskem F64)
Tereza Titěrová (nepostoupila do finále v běhu na 100 m/400 m)
Petr Vrátil (8. místo, hod oštěpem F38 a 6. místo, vrh koulí F38)
Martin Zach (7. místo, hod kuželkou F51)

Text: Martin Steinbach
Foto: Paralympic.org a ČATHS