O rok později a v náhradním termínu – konkrétně v úterý 24. srpna 2021 – odstartují v pořadí XVI. letní paralympijské hry v japonském Tokiu. V asijské metropoli se paralympiáda uskuteční již podruhé v historii, poprvé se tak stalo v roce 1964 a tehdejší hry proběhly zcela bez československé účasti. Na ty letošní by se mohla vydat výprava čítající minimálně stejný počet tuzemských para sportovců jako před pěti lety na hrách v Riu de Janeiru. Do začátku Letní paralympiády v Tokiu zbývá 200 dní!

V Brazílii dosáhli naši sportovci na jedno zlato, dvě stříbra a čtyři bronzy. Bude český výsledek na nadcházející paralympiádě podobný? Na cenné kovy jistě bude chtít zaútočit světový šampion, mistr Evropy a dvojnásobný vítěz ankety Nejlepší handicapovaný sportovec roku, sportovní střelec Tomáš Pešek. Jistotu účasti na hrách v Tokiu má také například stolní tenista Jiří Suchánek. Pro libereckého rodáka půjde o třetí po sobě jdoucí účast na největší akci světového para sportu.

Oficiální potvrzení kvalifikace na Letní paralympijské hry Tokyo 2020 obdrželi rovněž boccisté Kateřina Cuřínová a Adam Peška. Účast na paralympiádě s největší pravděpodobností nemine stálice českého para sportu se zkušenostmi z předchozích her – handbikerku Kateřinu Antošovou, lukostřelce Davida Drahonínského nebo plavce Arnošta Petráčka.

Na svých pátých paralympijských hrách by se měl představit i předloňský mistr světa ve vrhu koulí Aleš Kisý. A další čeští para sportovci by oficiální potvrzení měli v nadcházejících týdnech a měsících obdržet. Kvalifikační limity se v některých sportech mohou plnit až do léta.

Novinky v rámci her a jistota bezpečnosti

Na posledních LPH v Riu reprezentovalo české národní barvy 37 paralympioniků. Vlajkonošem výpravy byl tehdy šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek. Hry v Tokiu budou probíhat od 24. srpna do 5. září 2021 a bude k vidění několik novinek.

Poprvé v historii paralympiády dojde na poměřování sil mezi sportovci badmintonu a taekwonda, naopak vyřazeny jsou jachting a fotbal-7. Celkem 22 sportů bude tedy výrazným posunem od vůbec prvních letních paralympijských her v Římě v roce 1960, kdy se závodilo pouze v osmi sportech.

V nedávném společném prohlášení uvedl Mezinárodní paralympijský výbor, Mezinárodní olympijský výbor a organizační výbor Tokyo 2020 a všichni partneři, kteří se podílejí na organizaci her, že jsou plně odhodláni soustředit se na uspořádání bezpečných olympijských a paralympijských her.

„Od loňského březnového odkladu her se všichni, kteří se podílejí na realizaci her, neúnavně snaží na vývoji protiopatření kolem covid-19 a pracují na plánech, o nichž se domníváme, že zmírní riziko pro sportovce, všechny zúčastněné strany her a zejména pro japonskou veřejnost,“ stálo v oficiální zprávě Mezinárodního paralympijského výboru.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv ČPV