25. srpna 2021 – Úvodní den Letních paralympijských her v Tokiu patřil z českého pohledu trojici reprezentantů ve dvou sportech. V úvodním plaveckém závodu celé paralympiády se plavec Jonáš Kešnar pokoušel o postup do finále na trati 400 metrů volný způsob a poté přišla řada na stolní tenisty Svatoše a Nacházela. A na závěr dne se slavilo!

Paralympijský debut Jonáše Kešnara

Dvacetiletý plavec a nedávný úspěšný maturant z Jindřichova Hradce se velice těšil na svoji paralympijskou premiéru, kvůli které například vynechal i slavnostní nástup v rámci zahajovacího ceremoniálu. V úplně prvním plaveckém závodu celých her – rozplavba č. 1 na 400 metrů volný způsob – však doplatil na určitou nezkušenost.

Po skvěle rozjetém úvodu v první minutě začal Jonáš Kešnar ztrácet síly, zkracoval záběry, a nakonec z toho bylo nepostupové sedmé místo v čase 4:33,76. Další vystoupení v Tokiu čeká na Kešnara ve středu 1. září v rámci polohového závodu na 200 metrů.

Nacházel porazil korejského soupeře

Ráno v 9 hodin tokijského času v hlavní hale stolního tenisu Metropolitan Gymnasium vyzval Petr Svatoš čínského reprezentanta Zhai Xianga. Po setech 2:11, 3:11 a 7:11 bylo konečné skóre 0:3 v neprospěch českého para sportovce. Singlový reparát bude Svatoš skládat hned druhý den, kdy změří síly s Američanem Jensonem van Emburghem.

Více se dařilo Filipovi Nacházelovi. Ten s korejským protivníkem Kimem vedl v 17:20 místního času vyrovnanou bitvu, ve které ovládl první a třetí a čtvrtý set postupně 11:8, 11:9 a 11:8. Na konci zápasu tedy svítilo na výsledkové tabuli krásné skóre 3:1 ve prospěch českého hráče! Zítra se bude Nacházel snažit výsledkově navázat na svůj dnešní úspěch s Polákem Zylkou.

Zítřejší program:

Zítra – ve čtvrtek 26. srpna – se v rámci tokijských her představí cyklista Ivo Koblasa (dráha, stíhací závod 3000 metrů, 04:22 SEČ), plavec Tadeáš Strašík (100 metrů prsa, 11:38 SEČ) a své skupinové zápasy v singlech dohrají stolní tenisté Petr Svatoš (13:00 SEČ), Filip Nacházel (11:00 SEČ) a Jiří Suchánek (3:20 SEČ a 9:00 SEČ).

Program českých para sportovců na hrách v Tokiu zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Luděk Šipla, Český PARA sport