26. srpna 2021 – Česká jednička stolního tenisu úspěšně překonala nástrahy základní skupiny. Jiří Suchánek se zítra v osmifinále jednotlivců své kategorie utká se Slovákem Jánem Riapošem. Další dva stolní tenisté – Filip Nacházel a Petr Svatoš – do vyřazovacích bojů nepostoupili. Na dráze Izu Velodrome marně bojoval o postup do finále Ivo Koblasa a Tadeáš Strašík plaval rovnou finále prsové stovky, ve kterém skončil sedmý.

Suchánek slaví postup ze skupiny, Nacházel se Svatošem v singlech končí

Dnes zahájil svoji turnajovou pouť Tokiem stolní tenista Jiří Suchánek (MS2). Bronzový medailista z posledních Letních paralympijských her v Riu hrál úvodní zápas ve skupině proti silnému soupeři z Francie. Fabien Lamirault ovládl první dva sety 6:11 a 4:11, ale v tom třetím se český reprezentant dokázal výsledkově zvednout a vyhrál 11:6. Po dalším setu však bylo dobojováno. Francouz zvítězil ve čtvrté části zápasu 3:11, celkem tedy 1:3 na sety. Klíčové utkání pro Suchánkův kýžený postup ze skupiny však mělo přijít později.

V 16 hodin místního času se český hráč střetl s Polákem Jakimczukem a už od úvodních výměn bylo jasné, že Suchánek nepřipustí žádné překvapení. Do svého soupeře se pořádně opřel a po setech 11:6, 11:7 a 11:8 zvítězil v poměru 3:0. Tato výhra rovněž znamená postup ze základní skupiny z druhého místa. Vyřazovací zápasy kategorie MS2 jsou na programu hned zítra – na Suchánka čeká v osmifinále Slovák Riapoš.

Filip Nacházel (MS4) měl pro svůj druhý skupinový zápas jasný cíl – uhrát alespoň jeden, v lepším případě dva, sety, a to mu teoreticky mělo stačit k postupu. Bohužel kýžený výsledek se nedostavil, ale s Polákem Zylkou to bylo pořádné drama. Český reprezentant hrál velmi dobře a nebyl daleko od zisku setu. Po výsledcích 11:13, 8:11 a 8:11 však prohrál 0:3 a v turnaji tak skončil.

Třetí český stolní tenista v Tokiu – Petr Svatoš (MS3) – vyzval v 20:00 amerického hráče Emburgha a k postupu ze základní skupiny nutně potřeboval zvítězit. Tento zápas se však nevyvíjel ve prospěch českého hráče a Svatoš nakonec prohrál 0:3 (6:11, 3:11, 2:11), čímž jeho cesta turnajem jednotlivců nemohla pokračovat.

Koblasa na dráze bez finále, plavec Strašík celkově sedmý

Cyklista Ivo Koblasa se představil ve stíhacím závodu C2 na 3000 metrů. Kvalifikace odstartovala v 11:22 a byl v k ní vidění dokonce nový světový rekord Francouze Leautea. Český závodník musel před startem čelit náhlému přeměřování a převažování svého kola a až s mírným zpožděním pak mohla začít jeho jízda. V té se neustále snažil držet tempo a postupně vylepšovat rychlost, a nakonec z toho byl slušný čas 3:48,914. Tento výkon však na finálovou jízdu nestačil, skončil sedmý a pro Koblasu tak dnešní závodní den skončil.

To plavec Tadeáš Strašík nastoupil chvíli před devatenáctou hodinou tokijského času rovnou k finálovému závodu na 100 metrů prsa kategorie SB9. V těžké konkurenci bojoval z plných sil, ale na lepší než sedmé místo z osmi to nakonec nestačilo. Další vystoupení čeká na českého mladíka v pátek 3. září – to se pokusí o co nejlepší výsledek na trati polohového závodu na 200 metrů.

Zítřejší program:

V pátek 27. srpna se na LPH Tokio 2020 představí lukostřelci – David Drahonínský, Tereza Brandtlová a Šárka Musilová absolvují v 9 hodin ráno kvalifikaci W1(2:00 SEČ) a poté i Václav Košťál s reflexním lukem v 14:00 (7:00 SEČ). Jiří Suchánek startuje svoji osmifinálovou bitvu v 10:20 (3:20 SEČ). První tokijská rozplavba čeká na Arnošta Petráčka na 50 metrů motýlek v 9:48 (2:48 SEČ) a atletka Anna Luxová se bude snažit postoupit z rozběhu na 100 metrů sprint 10:07 (3:07 SEČ). Jako další bude závodit Ivo Koblasa na dráze – stíhací závod na 1000 metrů – v 13:20 (6:20 SEČ) a v jezdectví se v 16 hodin (9:00 SEČ) postaví na start Anastasja Vištálová se svým koněm Sterngreiferem.

Program českých para sportovců na hrách v Tokiu zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Jan Malý