Sportovní vyvrcholení projektu Sazka Olympijský víceboj se již tradičně uskutečnilo na atletickém stadionu VUT v Brně. Od 3. do 4. září tak bylo možné sledovat výkony nejlepších jedinců z řad základních škol a víceletých gymnázií. Takováto akce ani letos nemohla proběhnout bez účasti zástupců Paralympijské výzvy a para sportu jako takového.

Slavnostní exhibice a následné autogramiády se zúčastnili atletka Kateřina Korgerová a sjezdový lyžař a mistr Evropy v biketrialu Tadeáš Kříž, který je zároveň ambasadorem projektu Paralympijská výzva. Společně se známými sportovci české olympijské historie se tak stali zlatým hřebem dvoudenní akce.

I letos byl součástí Republikového finále v Brně doprovodný program, v rámci kterého nechyběla prezentace sportu pro handicapované. Návštěvníci, mladí sportovci, či současní a bývalí olympionici si tak mohli mimo jiné vyzkoušet basketbal na vozíku či jízdu na handbike. Druhá zmiňovaná aktivace patřila vůbec mezi jedny z nejnavštěvovanějších. Za jejich zapůjčení je nutno poděkovat brněnskému středisku pro pomoc studentům se specifickými nároky Teiresiás. Basketbalové vozíky poskytla Fakulta sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Pro diváky velmi oblíbená část – exhibice a autogramiáda – proběhla v sobotu 4. září na samotný závěr Republikového finále. Nechyběli známí sportovci ze světa para sportu – atletka Kateřina Korgerová a biketrialista a sjezdový lyžař Tadeáš Kříž. Ti pro exhibici vytvořili týmy společně se známými olympioniky – tenistkou Lucií Šafářovou, lukostřelkyní Marií Horáčkovou nebo dráhovým cyklistou Tomášem Bábkem. Ve zvučné konkurenci se podařilo uspět oběma zástupcům para sportu. Kateřina skončila se svým týmem na druhé pozici a Tadeáš se se svými kolegy z týmu staly dokonce vítězi celé exhibice!

Po autogramiádě, o kterou měli účastníci RF Brno obrovský zájem, udělal spontánní tečku za akcí Tadeáš Kříž, který předvedl ukázku v biketrialu. Do ní zapojil samotné mladé sportovce a Tadeáš následně sklidil za tuto „malou“ exhibici bouřlivé ovace.

Slova díků pro para sportovce zazněly z úst patronů RF Brno a bývalých olympioniků – Šárky Kašpárkové a Štěpána Janáčka. „Je krásné vidět děti sportovat. Celá akce měla neuvěřitelný náboj. Budu moc ráda, pokud se budu moci zúčastnit i nadcházejících ročníků,“ nešetřila slovy chvály ani atletka Kateřina Korgerová. V celkovém pořadí mezi školami obhájila svoje loňské prvenství ZŠ Oskol z Kroměříže.

Text a foto: Milan Pokorný