Na tradiční spolupráci mezi Českým olympijským výborem a Českým paralympijským výborem navázal letošní program Paralympijského dne, který se uskutečnil v úterý 8. února v Brně. V rámci tamějšího Olympijského festivalu se návštěvníkům areálu naskytla příležitost vyzkoušet si některé paralympijské sporty a setkat se s významnými osobnostmi českého sportu handicapovaných. Vyvrcholením paralympijského programu byl exhibiční zápas mezi reprezentačním týmem curlingu vozíčkářů a družstvem složeným z hráčů a hráček místního oddílu Curling Brno.

Necelých šest měsíců od Paralympijského dne na letním Olympijském festivalu k hrám v Tokiu se obdobná akce odehrála také v areálu Nové Zbrojovky v Brně. Hlavní brána festivalu se otevřela s ranním zlatým olympijským výkonem Ester Ledecké v paralelním obřím slalomu na snowboardu a příjemná radostná atmosféra pak byla cítit v průběhu celého Paralympijského dne.

Jedním z největších lákadel doprovodného paralympijského programu byla možnost vyzkoušet si para hokej pod dohledem sportovních organizátorů z ostravského klubu Flamingos. Vedení puku a střelbu na branku si nenechal ujít ani několikanásobný šampion z paralympijských her, cyklista Jiří Ježek. Do sledge sání se usadil také bronzový paralympijský plavec z her v Sydney, Pekingu a Londýně Jan Povýšil.

Oba bývalí reprezentanti se zúčastnili i moderované autogramiády u hlavního pódia. Přítomen byl rovněž medailista z posledních Letních paralympijských her v Tokiu, plavec Arnošt Petráček. Na tyto tři hvězdy české paralympijské historie se hned utvořila několikametrová fronta složená z lovců podpisů všech věkových kategorií. Moderátoři Olympijského festivalu pak vyzpovídali veleúspěšné sportovce přímo na hlavním pódiu, kde je doplnil ještě para lyžař a para golfista Miroslav Lidinský a předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora.

Já si vždy z kolegů v Českém olympijském výboru dělám drobet srandu, že oni nám udělají generálku, předpremiéru a my to pak odjedeme naostro,“ komentoval s úsměvem v prosinci zvolený předseda Sýkora. „Jedna ze zásadních věcí, kterou bych já osobně do budoucna chtěl nastavit, je co nejužší vazba na Český olympijský výbor,“ dodal.

Právě předseda Sýkora se posléze zapojil do exhibičního zápasu mezi handicapovanými curlery a hráči bez postižení. Reprezentační tým pod vedením Dany Selnekovičové rozehrál vyrovnanou partii s družstvem Curling Brno a po třech endech bylo skóre vyrovnané 2:2. Hráči obou celků se gentlemansky domluvili, že se za tohoto stavu už nebude pokračovat. Kdo ví, možná dojde v blízké době na odvetu, což by jistě ocenila i většina z přihlížejících diváků, kteří osobně obdivovali um obou týmů.

Text a foto: Martin Steinbach