Hned šestnáct závodníků a závodnic se zrakovým handicapem se postaví na start některé z disciplín běžeckého lyžování v rámci Zimní Olympiády dětí a mládeže. Závody s intervalovým startem a sprint se uskuteční 24. a 25. ledna v areálu Vejsplachy ve Vrchlabí. Čestným hostem bude dvojnásobná paralympijská medailistka Anna Pešková.

Jubilejní dvacátá akce tohoto typu už je za dveřmi a u jejího slavnostního zahájení, které proběhne 22. ledna od 14 hodin na zimním stadionu v Hradci Králové, nebude chybět ani předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora.

Jsem moc rád, že součástí jednotlivých výprav jsou i parasportovci. Olympiáda dětí a mládeže je skvělá akce a je jen dobře, že organizátoři přemýšlejí v duchu našeho hesla – Sport je jenom jeden. Každý mladý sportovec s jakýkoliv handicapem s nadšením pro organizovaný sport je pro nás veliká radost a zaslouží si naši maximální podporu,“ říká předseda ČPV Zbyněk Sýkora.

Vstupenky na slavnostní zahájení, na kterém se osobně představí právě také parasportovci se zrakovým handicapem, jsou veřejností beznadějně vyprodané, což jen svědčí o velkém zájmu o tuto tradiční akci. V průběhu ceremoniálu dojde na nástup krajských výprav v čele s vlajkonoši, skládání slibů či zapálení ohně Olympiády dětí a mládeže, ten zažehne snowboardistka a ambasadorka letošního ročníku Eva Adamczyková.

Mládí vpřed!

Plnohodnotnou součástí sportovního programu XX. Olympiády dětí a mládeže budou závody v běžeckém lyžování zrakově handicapovaných. Ty proběhnou v areálu Vejsplachy ve Vrchlabí v úterý 24. ledna od 12:15 (závod s intervalovým startem klasicky) a ve středu od 9:15 (sprint klasicky). Na start se postupně postaví 16 mladých nadějí českého parasportu.

Půjde o zástupce Karlovarského, Královehradeckého, Plzeňského Jihomoravského, Moravskoslezského, Zlínského, Jihočeského, Ústeckého a Libereckého kraje. Celkem se na ODM představí sedm dívek a devět chlapců, přičemž nejmladšímu závodníkovi – Janovi Slukovi – bude letos v říjnu teprve 12 let.

Celkově se však nejedná o žádné sportovní začátečníky. Někteří se mohou pyšnit medailovými výkony ze Sportovních her zrakově postižené mládeže nebo dokonce starty na dřívějších ročnících Jizerské padesátky. Intenzivní přípravu absolvovali v polovině prosince loňského roku na Černé Hoře v Krkonoších pod vedením Davida Šnajdra ze Sportovního klubu Nové Město nad Metují.

Oba nadcházející závody Olympiády dětí a mládeže budou zakončeny slavnostním květinovým ceremoniálem. Při tom středečním dokonce za účasti legendy českého parasportu – dvojnásobné paralympijské medailistky v alpském lyžování Anny Peškové.

Později v rámci obou dnů nebudou chybět ani klasické medailové ceremoniály po vzoru olympijských či paralympijských her. Zlaté, stříbrné a bronzové medaile se budou předávat od 19 hodin na prostranství před Olympijským domem u hotelu VZ Volareza Bedřichov ve Špindlerově Mlýně a budou přístupné jak účastníkům, tak široké veřejnosti.

Účastníci Olympiády dětí a mládeže 2023:

Karolína Amchová (rok narození 2008), Karlovarský kraj, B2
Simona Bubeníčková (2008), Královéhradecký kraj, B3
Marek Klier (2008), Plzeňský kraj, B2
Adam Knötig (2008), Jihomoravský kraj, B1
Kryštof Kodýdek (2008), Plzeňský kraj, B2
Matěj Kotěšovský (2006), Moravskoslezský kraj, B2
Tadeáš Kuzdřál (2009), Zlínský kraj, B3
Adéla Mašková (2009), Jihočeský kraj, B1
Klára Pacolová (2006), Jihomoravský kraj, B1
Anna Sauerová (2009), Ústecký kraj, B1
Jan Sluka (2011), Jihomoravský kraj, B1
Leontýna Stříbná (2007), Moravskoslezský kraj, B3
Adam Široký (2006), Jihočeský kraj, B1
Martin Tollar (2006), Liberecký kraj, B3
Jiří Uhlíř (2008), Moravskoslezský kraj, B2
Sára Vašendová (2009), Moravskoslezský kraj, B3

Text: Martin Steinbach
Zdroj a foto: ODM, David Šnajdr