Evropský šampionát v Portugalsku probíhá ve městě Funchal na ostrově Madeira. Česká reprezentační výprava odcestovala v počtu osmi paraplavců a paraplavkyň a hned v rámci prvního závodního dne – v neděli 21. dubna – to našim cinklo. Agáta Koupila získala bronz a David Kratochvíl vybojoval stříbro.  

Závody celého mistrovství Evropy odstartoval Petr Frýba, který se představil v první rozplavbě disciplíny 400m volný způsob třídy S8. Český plavec zaplaval osobní rekord v čase 4:58,27 a celkově obsadil nepostupové 9. místo.

V akci byl i Tadeáš Strašík, který v nabité konkurenci třídy SB9 v disciplíně 100m prsa zaplaval čas 1:11,46 a postoupil do odpoledního finále ze solidního 6. místa. V něm se mu dařilo ještě o něco lépe, když dokázal vylepšit vlastní osobní rekord na čas 1:10,48, což ve výsledku znamenalo stejné umístění jako v dopolední rozplavbě.

David Kratochvíl, čerstvý vítěz ankety Ceny Českého paralympijského výboru, zaplaval na volné padesátce čas na úrovni osobního rekordu 26,89. To mu zajistilo postup z druhého místo do večerního finále, ve kterém zopakoval stejné umístění a mohl se tak radovat ze zisku stříbrné medaile!

Zajímavostí je, že v dopolední rozplavbě měl jako český závodník naprosto totožný čas i Nizozemec Rogier Dorsman, a dokonce ve finále se Kratochvílovi na setinu vyrovnal další soupeř, tentokrát Edgaras Matakas z Litvy.  

V neděli se čeští fanoušci mohli těšit také na přímá finále tří českých plavkyň a Venduly Duškové a Alexandry Borské v disciplíně 400 volný způsob, a také Agáty Koupilové v disciplíně 50m volný způsob. A právě poslední jmenovaná vyplavala bronzovou medaili v třídě S5 v čase 40,97.

Zaplavané časy Duškové a Borské 5:25,58, respektive 5:49,27 sice byly za jejich očekáváním, ale své hlavní disciplíny mají naše reprezentantky ještě před sebou.

Zdroj a foto: Alžběta Řehořková