Iniciativa Českého paralympijského výboru v rámci projektu Sazka Olympijský víceboj, která si klade za cíl přivést k pravidelnému sportování více dětí s handicapem, má za sebou nelehký kalendářní rok 2020. Navzdory nepřízni epidemiologické situace v České republice došlo i v uplynulých 366 dnech k dalšímu posunu ve vývoji tradičního projektu, který by měl s následujícím školním rokem vstoupit do svého pátého ročníku.

Přitom přesně před rokem se zdálo, že dynamický rozvoj Paralympijské výzvy nemůže nic ohrozit. I v lednu 2020 počítali organizátoři nové „přírůstky“ z řad škol se speciálním vzdělávacím programem a také počet celkem zapojených dětí stále rostl. Začátkem února proběhl v Hradci Králové na Základní škole pro sluchově postižené Sportovní den s čerstvým deaflympijským šampionem Tomášem Pazderou a další akce měly brzy následovat. Do Plzně ani Říčan se však tým Paralympijské výzvy v březnu už nevydal…

Z důvodu vyhlášení nouzového stavu v České republice došlo na omezení nebo úplné zakázání hromadných akcí, těch sportovních nevyjímaje. Základní školy se speciálním vzdělávacím programem byly na čas zcela uzavřené a bylo třeba hledat alternativní formy fungování projektu. Jednou z nich byl například Online tréninkový deník, který po vzoru škol bez handicapu začaly využívat i ty speciální. Disciplíny Sazka Olympijského víceboje na dálku dětem pomáhaly zvládnout třeba atletky Tereza Titěrová a Lenka Matoušková nebo lyžařka Tereza Kmochová. Posunutím termínů pro vkládání výsledků se docílilo, že žádná za zapojených škol v projektu Paralympijská výzva na konci školního roku nepřišla o zasloužené odměny.

Po letních prázdninách se ambasadoři Paralympijské výzvy rovněž představili na sportovním vyvrcholení celého ročníku Sazka Olympijského víceboje – Republikovém finále 2020, které se tradičně konalo v Brně na atletickém stadionu VUT. Lenka Matoušková, Tadeáš Kříž a Ivo Koblasa potěšili návštěvníky akce svými výkony v rámci hvězdně obsazené olympijské exhibice a rozdávali úsměvy a podpisy na autogramiádě. Další osobnosti Paralympijské výzvy nechyběly ani na startu tradičního T-Mobile Olympijském běhu, který letos proběhl v náhradním termínu v září.

Se začátkem školního roku 2020/2021 se organizační tým Paralympijské výzvy vrhl na dodatečné odměňování těch škol, které kvůli nouzovému stavu přišly o jarní Sportovní dny. V září a říjnu proběhly akce na školách v Kamenici, Ivančicích, Brně a Kladně. Do řad ambasadorů přibyla taková jména jako několikanásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek, plavec Jan Holub, basketbalista Marek Šrůtka nebo Zbyněk Kotek se svojí golfovou akademií. I na podzim se však musely další naplánované akce rušit. Sportovní dny v Uherském Hradišti, Kroměříži, Karlových Varech, Plzni, Rožmitále pod Třemšínem a Říčanech by měly proběhnout na jaře 2021.

Také v druhé polovině složitého roku 2020 došlo k náhradnímu „dálkovému“ působení projektu Paralympijská výzva. Novinkou byly unikátní Motivační kartičky, které byly pravidelně každý listopadový a prosincový pátek rozesílány na všechny speciální základní školy, družiny, dětské domovy a přidružené sportovní kluby zapojené do Paralympijské výzvy Sazka Olympijského víceboje. Zástupci škol a samotné děti se tak mohly nechat inspirovat vybranými ambasadory a jejich životními a sportovními úspěchy. Mezi představenými sportovci nechyběli například handbikerka Kateřina Antošová, atletka Anna Luxová, mistr světa v benchpressu Martin Biháry či golfista/sjezdový lyžař Pavel Bambousek.

Držme si pace 😊

Více informací o Paralympijské výzvě naleznete zde.

Pro přímou registraci školy do projektu klikněte zde.

Text: Martin Steinbach
Foto: Archiv Paralympijské výzvy